"Lokalbladet Ringsted d. 18. oktober 2011"

Sund livsstil

Tanker:

Sundhed begynder længe før vi putter maden i munden, og længe før vi lægger varerne i indkøbskurven. Den begynder i vores hoved. Hvad er det for nogle tanker vi gør os om mad og om, hvad maden skal gøre for os?. Hvilke tanker gør vi om vores kroppe set i forhold til resten af vores liv? Er vores krop noget, der bare er der, er det den vores sjæl lever i, eller er vores krop og sjæl én og samme ting?

Mange mennesker bruger meget tid på alt omkring sig, ikke mindst på arbejde og mange gøremål, der gør noget for dem materielt eller socialt. Det væsentligste er dog, at kroppen er forudsætningen for alt andet vi foretager os. Vores krop er med os hele vejen, hele livet.

Og hvis vi behandler den godt, får vi tifold igen i form at en sund og bæredygtig krop. Tænk over, at kroppen er forudsætningen for alt andet her i livet. Forudsætningen for, at vi kan arbejde mange timer om ugen, være mor/far med overskud til vores børn, forfølge vores drømme og så videre.

Arbejdsbetingelser:

Det er derfor værd at sætte sig ind i, hvordan vi giver kroppen de bedste arbejdsbetingelser: Vores krop er fantastisk! Husk på, at den gennem hele livet reparerer sig selv. Under hvilke forhold den gør det, bestemmer vi selv alene.

At skifte til sund livsstil er en læreproces, hvor man skal ind og arbejde med de tanker, der ligger til grund for vores adfærd, nemlig tanker vedrørende kost og bevægelse. Hvis det bare handlede om vilje, som eksempelvis at følge en konkret kostplan, så ville mange mennesker ikke have svært ved at få ændret de dårlige vaner.

Men vi skal et lag længere ned for virkelig at ændre vores kost- og motionsvaner. Ofte er voers vaner præget af, hvad vi har oplevet som barn dvs. tillært adfærd, maden vi spiser i det miljø, hvor vi befinder os, sindsstemning og så videre.

Socialt samvær:

Ud over, at mad handler om næring, handler mad jo også om nydelse, hygge og socialt samvær. Eksempelvis har vi alle sammen vores ideer om hvad “en hyggelig lørdag aften” indeholder af forskellig madvarer. Og det samme gælder for morgenmaden, som er det vigtigste måltid på hele dagen. Der er der også rigtig mange forskellige ideer til, hvad den skal bestå af.

En sund livsstil er ikke enten eller og kan heller ikke baseres på dårlig samvittighed. Lev i nuet, og gør noget for at forbedre din sundhed i dette øjeblik!

En stor del af den sunde livsstil er at spise varieret og der skal understreges, at der ikke findes mad, som man ikke må spise. Det handler mere om mængder, for i princippet kan man spise alt, bare ikke hver dag og i lige store mængder.

Omlægning:

Omlægning af kostvaner er svært og det kræver lyst og vilje. Udgangspunktet er altid én selv og for at gøre det nemt, må man fokusere på det man spiser i dagligdagen og på de små ændringer.
En omlægning af kosten tager lang tid, mindst et halvt år og ofte op til et til to år, når man har sig selv med i processen, og dermed lytter til sin lyst om, hvor hurtigt eller langsomt det skal gå.

Jeg anbefaler at starte med at fokusere på et måltid af gangen, gerne morgenmaden, da det er et vigtigste måltid på dagen og derefter lidt efter lidt ændres de øvrige måltider. I nogle perioder går det lettere med at leve efter de nye vaner, i andre perioder er det sværere, men det gode man gør for sig selv er aldrig spildt.

Hvert eneste skridt i retning af mere glæde og dynamik om kosten er et skridt på vej. Det bliver ikke ødelagt, selv om det i nogle livsfaser kan være svært at spise rimeligt balanceret.