Forhøjet kolesterol (hyperlipidæmi):
 * forhøjet fedt- og kolesterolindhold i blodet (hyperlipidæmi og hyperkolesterolæmi) er en tilstand, der giver øget risiko for,
    at man udvikler hjerte- og karsygdomme.
 * forhøjet fedt og kolesterol skyldes ofte en fed kost, men nogle har en medfødt tendens til forhøjet fedt i blodet.
 * kostomlægning, rygestop, motion og kolesterolsænkende behandling har vist sig at kunne nedsætte risikoen for at udvikle
    eller forværre en hjerte- og karsygdom.
 
Totalkolesterol: grænser for kolesterol (koncentration i blodet).
 - mindre end 5 mmol/L, et ønskeligt niveau
 - 5,0 - 6,4 mmol/L, let forhøjet kolesterol
 - 6,5 - 7,9 mmol/L, moderat forhøjet kolesterol
 - højere end 8,0 mmol/L, er udtalt forhøjet kolesterol.
 
Har du et for højt kolesterolindhold i blodet eller vil du forsøge at undgå et for højt indhold af kolesterol, skal du begrænse
mængden af mættet fedt i din kost, især mættet fedt. Mættet fedt findes i bl.a. mælkeprodukter, kød og stegemargarine.
Når du bruger fedtstof, skal du vælge umættet fedt som findes i fx planteolier. Varige kostvaner kræver grundig vejledning.
Hvis du er overvægtig, bør du tabe dig. Regelmæssig motion er med til at få det gode HDL-kolesterol til at stige.
 
Ørslev Stationsvej 57, 4100 Ringsted - Telefon: 61 75 12 75 - E-mail: hemmingsen70@mail.dk
Luk